Сладкиш “Негърче”

“Негърче” е шоколадов сладкиш известен по българските земи, който много прилича (може би го е копирал) на западния тип сладкиши Брауни. Макар да има разнообразие от рецепти за Негърче/Брауни, общото при тези сладкиши е наличието на шоколад или какао в тях, ядки (обикновено орехи), масло, кафява захар, шоколадова заливка. Характеризира се с плътната си и влажна структура, наситен аромат, сравнително плоска форма, квадратни парчета.
В оригиналните рецепти за Брауни няма набухватели, кафявата захар или меласа са задължителни, както и маслото. Рецептата за Брауни е на повече от 100 години, създадена е в САЩ, идеята е била да се приготви лесен са консумация сладкиш, плосък и на малки парчета, като десертно блокче.

Споделям рецепта за вид Негърче, която ми харесва на мен, най-вероятно поради семейни спомени от детството…

1 пакетче масло 125 г
1 ч.чаша захар
3 супени лъжици какао
1 ч.чаша прясно мляко
4 яйца
1 ч.чаша брашно + 1 пакетче бакпулвер
1 ч.чаша смлени орехи

Маслото, захарта, какаото и прясното мляко се слагат на огъня и се оставя бавно да се разтопят за 5-10 минути до хомогенност. Тогава се отделя 1/3 от сместа в чаша. Останалата смес се оставя да изстине. След това се прибавят 4 жълтъка, 1 ч.чаша смлени орехи, 1 ч.чаша брашно, в което сте добавили 1 бакпулвер. Разбърква се добре, бавно и внимателно се прибавят белтъците, разбити на сняг. Сместа се изсипва в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се на умерена фурна 25 – 30 минути. След като сладкишът изстине, той се обръща и се намазва с отделената предварително смес. По желание отгоре може да се настърже шоколад.

P.S. Не сиропирайте сладкиша от страх да не ви е сух! Няма да стане по-вкусно, а ако искате реване си направете!
P.P.S. Тъй като сладкишът съдържа масло, той става истински вкусен чак на следващия ден. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *