Златен корен, Златовръх

Rhodiola rosea/Родиола розеа (Златен корен, Златовръх, Родиола розова, алтайски златен корен, тибетски жен-шен)
(сем. Crassulaceae/Дебелецови)

Родът Родиола е разнообразен сред семейство Дебелецови и растенията са доста полиморфни.
Златният корен или розова родиола представлява многогодишно тревисто растение, двудомно. Има масивно коренище с малко добавъчни корени. От пъпките на коренището (руснаците казват, че всъщност от каудекса) излизат по няколко стъбла, които са изправени.
Изображение

На тази стара снимка (лявата горе) фокусът ми избяга и не се забелязва много добре това удебеление на стъблото. Тези каудекси имат навика да “излизат” над почвата и е хубаво растението да се загърля при нужда. От едно коренище понякога излизат няколко десетки стъбла. Самите стъбла са месести, както и листата, които са леко назъбени в краищата, овално-яйцевидни и заострени.

Изображение Изображение

Това е състоянието, до което съм го докарал в момента. Все още не е цъфтяло (имам го от миналата година). Расте сравнително бързо – трите снимки са от средата на февруари до днешна дата, а почти през цялото време беше студено. Споделиха ми, че е добре да “спи” до април-май, но освен че не разбирам причината за това, е доста трудно за осъществяване, понеже растението се събужда дори при ниски положителни температури.

Като се има предвид каква е естествената среда на златния корен, въпросите дали държи на студ са леко неуместни (моето беше в тясна саксия на най-студеното възможно място и започна да расте през февруари).
Златният корен обича светлина и това го проверих лично миналата година в най-големите жеги. Едно коренище дадох на приятел и той го гледа с успех и на западна тераса. Почвата е добре хем да е пропусклива, хем да задържа влага. Аз ползвам глинесто-песъклива смес и не ми се налага да поливам често. Не бива да се засушава.
Би следвало да цъфти в края на лятото, тази година ще видя дали ще цъфне. Растението е двудомно, така че семена няма как да получа. Освен това прочетох, че кълняемостта им не е много убедителна, а разсадът расте доста бавно.
Размножаването става чрез коренището, което се нарязва на парчета с поне 1 пъпка/каудекс. Моето беше малко и го срязах само на две части. Реже се през пролетта и в края на лятото.
Растението презимува във всякакви условия, аз го загърлих леко и повече не му обърнах внимание до пролетта.

Растението е намерено и идентифицирано от Г. Крилов. Крилов е ботаник в новосибирския клон на РАН и през 1961 г. повежда експедиция до Южен Сибир и Алтай, където свързва прочутата билка “златен корен” с растението Rhodiola rosea.
Активните вещества, на които се дължат ефектите на растението, са салидрозид (родиолозид), розавин, розин и т.н.
Чел съм различни научни студии за ефектите на растението, всички знаем от множество сайтове какви гръмки думи се изсипват за целебните му действия. Все още не съм прочел статия, която да доказва пряко връзката между извлек от златен корен и чудотворните му действия, такава само се предполага. Не са съвсем ясни механизмите, чрез които това действие се осъществява. Да, ефектите са проучвани и доказани, но са твърде неспецифични и представляват индивидуален феномен, което пречи да получим някакво общовалидно становище.

РозавинЗлатният корен е адаптоген: Неспецифичен е. На нормалните физиологични функции не влияе, ала променя патологичните до нормални. Пътищата, по които вероятно осъществява действието си вероятно включват:
активиране на възходящата ретикуларна формация и ефект върху мозъчната кора (фронтална и префронтална част), със стимулиране на паметта, повишаване на концентрацията и вниманието;
активиране на лимбичната система и оттам повлияване на емоциите и чувствата, стреса и увеличаване на положителната нагласа.