Салвия, градински чай

Salvia officinalis – Салвия, градински чай, обикновена салвия, божигробски босилек, теменче, рожково биле, шалфей лекарственный, sage, salvia, sauge, Salbei

Градински чай

Градински чай

Градинският чай е лековита билка и подправка, която се отглежда и за етерично масло. Принадлежи към семейство Устоцветни и е чудесна медоносна култура, укрепваща почвата. У нас не е трудно да се намерят семена от салвия, а редица фирми предоставят и разсад. Институтът по розата и етеричномаслените култури предоставя сертифициран посадъчен материал и семена, препоръчвам ви да посетите страницата им в интернет – имат доста неща (не само салвия), които да предложат, и то качествени. Разбира се, във всеки по-сносен магазин за цветя и семена ще намерите салвия. Градинският чай бе едно от първите растения в новата ми градина. Предварително бях запознат с нейното отглеждане и смятах за интересно присъствието й. Причините са няколко.
1. Кълняемостта на семената е висока. Никне бързо, няма особени трудности с малките семеначета, след пикиране се справят добре и нарастват смело.
2. Растението е устойчиво на суша, не е взискателно към почвата, стига да е добре пропусклива, понася добре директна светлина, сянка, полусянка.
3. Търпи подрязване, на което реагира с бурно разклоняване и сгъстяване. Може да се оформя както в нисък храст, така и в стройно високо растение.
4. Храстовидно и вечнозелено, а аз обичам подобни.
5. Издържа на много ниски температури дори в саксия.
6. Размножава се вегетативно много лесно чрез зелени резници (щеклинги), коренови резници.
7. Чудесна е за сандвичи, отвари, чайчета. За дъвкане също става.

Семената сея през април. В зависимост от температурите кълняемостта отнема от няколко дни до 2 седмици. Пикирам по стандартен начин при 3 двойки истински листа, на разстояние 5-7 см. Преценявам колко корена ще са ми нужни и ги пресаждам отново по-късно, на разстояние 10-15 см. Останалите раздавам на приятели и познати. Не се заблуждавайте, от 1 пакет семена ще получите цяла армия градински чай. Ако имате малка градина или тераса, повече не ви е нужно.
Салвията е издръжлива култура. През първата година обогатявах почвата два пъти с кристалон и я държах достатъчно суха. Държал съм на много осветено и горещо място. Може успешно да вирее и на лека сянка, дори я предпочита. Можете да подрязвате по всяко време, стига растението да е достатъчно голямо и силно. Така ще сгъстите храста и ще му придадете компактна форма. Не прекалявайте – въпреки че можете да изрежете салвията до нивото на почвата и тя пак да тръгне, дори по-бурно (метод използван за подмладяване на стари растения) това би могло да я убие. Силното подрязване и оставяне на растенията без листна маса го прави по-слабо устойчиво на болести. Вредителите рядко нападат градинския чай, поне от скромния ми опит. Все пак, биха могли да се забележат листни въшки, които по-трудно се премахват поради мъхестите листа. Гъсениците и охлювите са голям кошмар, за кратко време могат да унищожат огромни количества листна маса, така че си оглеждайте растенията.
В края на лятото намалявам поливането. През есента, преди да е станало студено поливам за последен път. Дори в саксии и сандъчета, вашата салвия няма да умре без вода през зимата, не се притеснявайте. От ноември до края на март не съм поливал изобщо. През зимата я забравяте! За студа също не мислете, защото в градина или голямо сандъче, вашето чайче ще преживее всякакви студове.

Градински чай

Пролетно пробуждане

В ранна пролет, когато растенията ще карат своята втора година, подрежете ги до нивото на почвата или малко над нея. Това не е задължително, но активира растежа. При по-стари растения е препоръчително подмладяването с това подрязване всяка година. Салвията цъфти в домашни условия на втората или третата година. Все пак, ако я пресаждате и местите много, подрязвате, поливате твърде, това може и да не стане.

“Накара ме да посадя градински чай, сега стана огромен — какво да го правя!?”
Салвията отива на всякакви тлъсти меса — свинско, агнешко, патица, но и на дивеч, кайма, риба, сирена, зеленчукови салати и супи, ястия с яйца, гъби, грах, боб и леща, с нея се правят вкусни бисквити, хляб, сандвичи. Слага се малко, защото силният й аромат може да убие всеки друг. Комбинацията между няколко подправки, една от които е салвия, е трудна. Експерименти трябват. :-) Успешно се комбинира с мащерка, риган, розмарин, дафинов лист, чесън, лук. Когато нямате мащерка или чубрица, с малки количества салвия ще имитирате вкуса им.
С градински чай се прави и невероятният билков зехтин на Анна Димова (Лилит). При нея може да научите как да приготвите и билково масло, което лично предпочитам, стане ли въпрос за препечени филийки черен хляб. Рецептите й са в раздел “вкусотии”.
Салвията е лековита билка с разнообразно приложение. С нея се третират рани, дъвче се за здрава уста и свеж дъх, срещу обилно потене, като кръвоспиращо и противовъзпалително средство, помага за храносмилането и някои болежки на храносмилателния тракт и горните дихателни пътища, повлиява кърмата на родилките и много други.
Тези лековити свойства не са никак учудващи, имайки предвид състава на етеричното масло от градински чай: Листната маса е богата на флавоноиди (сред които е важно да се отбележи рутинът, витамин P), около 40 моно-, би- и сесквитерпени в значителни количества – α-туйон, камфор, β-туйон, 1,8-цинеол, камфен α-пинен, хумулен, борнил ацетат, борнеол, ментол, тимол, линалоол и следи от още дузина – α- терпинеол, мирцен, лимонен, карвон, гераниол, нерол и др. Съдържат се и провитамин А, витамин B1, витамин C, урзолова киселина, никотинова киселина (витамин PP, ниацин). Всички тези съставки оказват редица полезни ефекти:
1. Антибактериален ефект срещу бактерии от рода на стафилококите (S. aureus, S. epidermidis), стрептококите (S. faecalis), ентеробактериите (E. coli), псевдомонас (P. aeruginosa), салмонела. Ефектът е по-силен срещу грам- положителните бактерии.
2. Противовирусен ефект срещу херпес симплекс тип 1 вирус.
3. Антимикотичен ефект срещу редица гъбички.
Градинският чай се използва успешно като антисептично средство, има хипогликемичен ефект, срещу обилно потене, за кръвоспиране, против възпаления и стомашни неразположения, като антиоксидант, за заболявания на горните дихателни пътища. Не бива да се прилага при бременни и кърмещи (намалява млякото), тъй като повлиява хормоналния баланс и е възможно да предизвика маточни контракции, но се използва успешно при дисменорея и жени в менопауза. Не е препоръчителна употребата му и от хора страдащи от високо артериално налягане и епилепсия. В някои нови научни статии дори се описва приложението на билката за подобряване на паметта, като й се възлагат надежди при лечението на Алцхаймер, а така също и за снижаване нивото на триглицеридите, инхибиране растежа на туморни клетки и др.