Новите операционни зали в “Пирогов”

За тези, които не знаят – от няколко месеца в операционния блок на “Пирогов” беше голяма лудница, тъй като на мястото на бившите лекарски кабинети, вляво от големите асансьори, се къртеше усилено за направата на нови операционни зали. В началото на седмицата най-накрая бяха пуснати, след което старите зали поеха по пътя на разрухата, за да се възродят като нови след 50 дни. Това според плановете, но както всичко в тази държава, това също ще се проточи.
Новите зали са чисти, хубави, издържани в зелено с автоматични врати и големи бутони с надпис “Tür” (врата на немски, ако не знаете). Нови шкафове, нови операционни маси, всичко ново. Е, почти всичко.
Какви са негативите?
Залите са скромни, а именно – малки. Нашата е доста тесничка и е дискомфортно, докато свикнеш. Мивките са тесни, но поне са дълбоки. Няма нови дозатори за дезинфектантите, с които се мием. Взети са старите бели, които не отиват на зеленото обкръжение, но най-важното – изобщо не са закрепени за стените! Просто са оставени на мивката. Сега едновременно трябва да се миеш внимателно по правилата и да следиш да не бутнеш дозатора, защото после няма кой да ти го вдигне. 🙂
Не на последно място, лампите на операционната маса са слаби и всъщност в нашата има само една лампа.
Така, нищо ново под Слънцето. Това поне са бели кахъри, да се надяваме, че ще оправят дребните кусури в бъдеще.
Плюсът е, че вратите се затварят херметично и не се чува грохотът от потрошаването на старите зали. 🙂